Uefa

Wie had ooit gedacht dat de levens van Vincent Kompany en Georg Friedrich Händel elkaar zouden kruisen? Ik alvast niet, wetende dat de eerste zijn brood verdient bij Manchester City FC en dat Georg een in Duitsland geboren Britse componist is. Händel stierf in 1759 en liet een grote muzikale erfenis achter. Voor de kroning van King George II schreef hij vier ‘coronation anthems’, waarbij het vierde (‘Zadok the Priest’) – en nu komt het – fungeerde als muzikale basis om later het welbekende ‘Champions League Anthem’ op te componeren. De Engelsman Tony Britten blies dit stuk in 1992 leven in en het fungeert tot op de dag van vandaag nog steeds als startsein om na de eerste 45 minuten van een Europese topwedstrijd recht te veren en de glazen bij te vullen. De UEFA raadt u trouwens hartelijk een luxepils van Deense origine aan.

Ondanks het feit dat Tony Britten, heel verdienstelijk maar waarschijnlijk niet geheel toevallig, zijn best deed om het lied vorstelijk en ietwat pompeus te laten klinken, is er niets heiligs aan deze hymne. Het is een commerciële tune van een commerciële organisatie die het ethische reeds lang naar de tweede plaatste heeft verwezen.

In de wedstrijd van van 21/10 van Manchester City tegen Sevilla (2-1) speelden twee Belgen een hoofdrol. De Bruyne trapte zijn ploeg naar de overwinning en Kompany genoot op de bank van het fluitconcert terwijl de UEFA–hymne weerklonk. De reden hiervoor was te vinden in het feit dat de Europese voetbalbond vorig jaar besloten had een wedstrijd van CSKA Moskou achter gesloten deuren te laten plaatsvinden als sanctie voor racistische uitlatingen van de Russische aanhang. City-fans die hun reis reeds hadden geboekt, konden fluiten naar hun centen (pun intended) en uiteindelijk bleek dat er toch CSKA-supporters in het stadion aanwezig waren.

Laat ons eerlijk zijn: racisme is nooit echt een topprioriteit geweest voor UEFA. Ze maken een hippe commercial met een paar topvoetballers, spelden de spelers een ‘unite against racism’-badge op hun shirt en negeren de oerwoudgeluiden liefst tot ver voorbij het punt dat het gênant wordt. Maar o wee als de Champions League Hymne één keertje wordt weggefloten! Resultaat: Manchester mag het gaan uitleggen voor de ethische commissie van de UEFA.

Het siert Kompany dan ook dat hij vandaag de UEFA tegen de haren strijkt door openbaar te verklaren dat hun gedrag op zijn minst dubieus te noemen is. De CL Hymne is immers geen volkslied. De Europese voetbalbond moet gewoon dringend zijn prioriteiten herzien. Geen mens ter wereld zal zich immers op de tenen getrapt voelen mocht de hymne morgen vervangen worden door, ik zeg maar wat, ‘Money Money Money’ van ABBA. Integendeel zelfs.

D!

Bovenstaande opinie verscheen op 02/11 , in afgeslankte vorm, in dS Avond, de digitale avondeditie van De Standaard.

uefa

Advertenties