Avelgem, Bevergem, Zwevegem …

Elk zinne g’ndag. U herinnert zich ongetwijfeld nog de legendarische televisiepassage van Gerrit Callewaert uit Bavikhove die de modale televisiekijker op agressief-aandoenlijke wijze probeerde te overtuigen van het feit dat West-Vlamingen vrè hoe te verstoan zijn zonder ondertitels. West-Vlaanderen heeft jaren geworsteld met het trauma waarmee het alter ego van Wim Opbrouck hen had opgezadeld.

Eén maakte zijn getroubleerde relatie met de kustprovincie weer goed door in 2013 ‘Eigen kweek’ uit te zenden. Televisiekijkend Vlaanderen knuffelde de fictieve bewoners van Wijtschate collectief dood, op haast iedere werkvloer werd de tongval van boerenzoon Frank Welvaert en zijn Filipijnse Nenita duchtig geïmiteerd. De verkoop van dialectische hagelslag bereikte ongekende hoogten en de legalisering van cannabis had nooit meer kans op slagen dan tijdens dit tijdsvacuüm.

En nu is er dus Bevergem. Onvindbaar op Google Maps, doch duidelijk geworteld in de West-Vlaamse klei. De serie bereikt een groot en divers publiek en dus lijkt het niet meer dan logisch dat de bekende ondernemingszin van de West-Vlaming wordt aangewakkerd. Gevolg: op 11 november kan u in faciliteitengemeente Spiere-Helkijn (tot mijn grote verbazing wél gevonden op Google Maps) de Bevergem-route wandelen. Tenminste, als het niet tot sabotageacties van buurgemeente Zwevegem komt, want die claimen, samen met Kortrijk, exclusiviteit wat betreft het gebruik van de naam ‘Bevergem’. Juridische maatregelen worden door een woedende burgemeester Marc Doutreluinge niet uitgesloten. Ondanks het feit dat er inderdaad opnames waren in een bocht van de Stationsstraat in Helkijn, lijkt de VRT kant te kiezen voor Zwevegem, die bij monde van woordvoerder Hans Van Goethem laat weten dat enkel Kortrijk en Zwevegem officiële partners zijn (lees: die gemeentes investeerden respectievelijk 65.000 en  85.000 euro in opnames en logistieke ondersteuning).

Terwijl de spanningen aan de gemeentegrenzen hoog oplopen en de kans op een lokale burgeroorlog met de dag groeit, springt nu ook een jongeman uit Avelgem op de commerciële kar van de succesvolle serie. Ook hij wil een Bevergem-Vesparoute op touw zetten. De burgervader Avelgem, verwarrend genoeg Lieven Van Tieghem geheten, steunt de jonge ondernemer, niet het minst omdat de makers van de serie Avelgem geheel respectloos vergaten op te nemen in de eindgeneriek en dat terwijl de acteurs zich tijdens een bepaalde scène toch mochten aankleden en opwarmen in Het Karekietenhof, een stijvolle B&B gelegen op het grondgebied van, u raadt het al … Avelgem!

Het zal niemand ontgaan dat de onderkant van West-Vlaanderen plots symbool staat voor een hedendaags Europa, waar bevriende lidstaten kibbelen over investeringen en verantwoordelijkheden, over lasten en lusten. Een dikke boogscheut verderop, aan de Menenpoort in Ieper wordt vanavond opnieuw de Last Post geblazen. Laat ons hopen dat ze het tot in Avelgem, Bevergem en Zwevegem kunnen horen. De wereld is geen dorp, de wereld bestaat uit verschillende dorpen. Ik vraag mij oprecht af wat Freddy De Vadder, in zijn onmiskenbare drang naar nuchtere analyse, over deze historie te vertellen heeft.

D!

Deze opinie verscheen op 06/11 in dS Avond, de digitale avondeditie van De Standaard

Unknown

Advertenties