shitting.rainbows@reggae.geel

Toevallig een cd’tje van Skrewdriver in de kast liggen? Neen? Nochtans kunnen liefhebbers van het ruigere gitaarwerk probleemloos meerdere nekwervels simultaan de vernieling in headbangen op hun energieke songs. Alleen hebben de echte fans vaak net iets te weinig haar om op die manier écht spectaculair uit de bol te gaan. Lp’s als ‘Hail the New Dawn’, ‘Skinhead Girl’ en ‘White Power’ staan in de platenkast van elke recht(s)geaarde skinhead die zichzelf een beetje serieus neemt. In hun subcultuur staan ze bekend als de grondleggers van het genre. De ondertussen overleden leadzanger Ian Stuart Donaldson was ook buiten de muziekscene actief en richtte in zijn vrije tijd Blood & Honour op. Belgische concerten – vaak in godvergeten parochiezaaltjes (pun intended) met amper een handvol aanwezigen – werden steeds tot het laatste moment geheim gehouden om politieverboden te omzeilen.

Stelt u zich voor dat Herman Schueremans Skrewdriver op de toenmalige affiche van Torhout/Werchter had gezet omdat ze – los van hun teksten en ideologie – best wel een degelijk aireken bijeen konden rammen. Natuurlijk pas nadat ze op hun communiezieltjes beloofden om niets slechts te zingen over bruine meneren of zwarte madammen. Ik zag het nog direct niet gebeuren. U wel?

Op vijf augustus staat Sizzla geprogrammeerd op het hoofdpodium van Reggae Geel.

Sizzla zingt graag dat hij liever homo’s en lesbiennes op de barbecue legt dan een papillot van zeebaars met venkel (aanrader!). Aangezien de man om die reden al eerder Europese optredens door de neus geboord zag, heeft hij bij de organisatie van Reggae Geel contractueel vastgelegd dat hij zijn manieren belooft te houden en het onderwerp achterwege laat. In de vaste overtuiging van het feit dat de mensen achter Reggae Geel het hart op de goede plaats hebben, (Reggae Geel is niet voor niets een gezellig FairTrade-festival met een uitgewerkt milieuplan en een uitgesproken pacifistische inslag, opnieuw: aanrader!) vind ik dat een rare beslissing. Ik citeer: “We hebben – op zijn initiatief zelfs – contractueel vastgelegd dat hij op ons festival zijn extrem(istisch)e uitlatingen achterwege zal laten. Ons standpunt is en blijft dat iedereen in een democratische samenleving als de onze, de kans verdient om te tonen dat hij of zij kan evolueren, nuanceren en contextualiseren.”

Ik sta volledig achter dat laatste punt. Alleen is beloven dat je je mening niet gaat verkondigen nèt niet hetzelfde als nuanceren, contextualiseren of evolueren. Integendeel zelfs. De vrouwenbond gaat Filip Dewinter ook niet uitnodigen als gastspreker als hij belooft enkel over de seizoensfinale van Thuis te speechen. Wat mij betreft doet Reggae Geel met zijn programmatie wat ze wil (een rastaversie van Böhmermann of Dieudonné M’bala M’bala is wel het laatste waar ik achter sta.) Ik stel gewoon voor dat iedere bezoeker van het festival zijn mooiste regenboogonderbroek laat zien wanneer de man het podium betreedt. Gewoon een kwestie van zijn folklore aan de onze te toetsen.

D!

rainbow

Advertenties