Miss Lachend Kakske

Herinnert u zich de film Minority Report nog? Tom Cruise vertolkt de rol van John Anderton; politiecommissaris en anderhalve meter hoog meter sekssymbool. Met behulp van een futuristische machine rekent hij moordenaars in nog voor ze zijn overgegaan tot hun misdaad. Slecht voor de tewerkstelling bij CSI’s allerhande maar best wel handig voor het potentiële slachtoffer. Science fiction, uiteraard.

Maar gelukkig hebben we tegenwoordig wel machines die gedachtenmisdaden tot ver in het verleden opsporen. Facebook, Twitter en Instagram zijn in wezen niets meer dan een chronologisch naslagwerk van het leven van een paar miljoen gebruikers. Hoewel je vandaag met één klik een – al dan niet misplaatste – grap of foto of opmerking achteloos met je virtuele vrienden kan delen, hoeft dat wat mij betreft niet te betekenen dat je daar morgen op nationale schaal moet worden op afgerekend. Pas verkozen Miss België Romanie Schotte kan er van meespreken. Een emoticon van een ondertussen als ‘lachend kakske’ geboekstaafd virtueel drolletje bij een selfie waar in de achtergrond een zwarte medemens een beetje zuur staat te kijken, werpt een smet op haar glimmende tiara nog voor ze haar eerste lintje heeft doorgeknipt. Unia, de organisatie die discriminatie bestrijdt in (naar eigen zeggen) een geest van samenwerking, dialoog en respect, opent een dossier wegens cyberhaat. Hoewel ik racisme openlijk veroordeel en een natuurlijke afkeer heb van clowns die er zich er aan bezondigen, weiger ik iedereen die ooit een aangebrande grap of opmerking maakte als volbloed racist of seksist of gelijk wat te bestempelen. Sterker nog, ik ben plots heel gelukkig dat ik mijn jeugdjaren zonder sociale media heb kunnen doorbrengen. Ik ga hier niet al mijn jeugdzondes opbiechten (mijn moeder overleeft het niet) maar er zijn er wel wat. Ik ben vooral blij dat mijn zonden veelal vergeten zijn en vooral: ze niet geprojecteerd worden op de persoon die ik vandaag ben.

Misschien moet Unia toch eens meer werk maken van een prioriteitenlijst alvorens ze een kakelvers kuiken van 19 dat net een badpakkenwedstrijd heeft gewonnen levenslang brandmerken als de pin-up babe van de Ku Klux Klan. Ik zie trouwens enkel voordelen bij zo’n aanpak: hard racisme verdient en krijgt een harde aanpak, Unia zal enkel aan geloofwaardigheid winnen en Romanie Schotte kan er, en ik citeer nogmaals de website ‘in samenwerking, dialoog en respect’ op gewezen worden dat een lachend kakske naast een ongewild gefotografeerde zwarte man inderdaad ongepast is. Het is dat of haar uit haar functie ontzetten en beginnen screenen of de eerste eredame haar roodharige vriendin nooit heeft uitgemaakt voor ‘vuile rosse’, ergens in 2011 of zo.

schermafbeelding-2017-01-17-om-19-50-23

 

Advertenties